4 jan 2008

Vliegende vissen

De wind neemt steeds meer toe en het ziet er naar uit dat we even minder rustig zullen varen. We krijgen uitschieters naar 7 Bft en moeten meer met de hand sturen, omdat er wat speling in de automaat begint te komen. Verder hebben we de eerste dag al problemen gekregen met de fokkeboom, die nu op dek ligt en we nog moeten maken. Voorlopig geen probleem want met die harde wind gebruiken we hem toch niet.
We hebben een dag achter de rug met extremen. 's Nachts vloog de eerste vliegende vis in de cockpit en om 7.00 uur sprong er een uit het water rakelings langs Radboud zijn hoofd tegen de giek en werd gelanceerd over de kajuit naar het gangboord, zijn hele neus was ervan kapot gegaan. 's Morgens kwam zowaar de zon door en we hebben ons voor het eerst ingesmeerd met zonnebrand. Heerlijk lezen in de kuip, uitgebreid geluncht en om negen uur 's avonds zagen Marnix en ik de eerste bliksem. Iedereen gelijk wakker gemaakt en aan het werk gegaan. Alle apparatuur uit, hand GPS en handmarifoon in de oven, bliksemafleiders uitgelegd en fok verder ingedraaid. We waren er klaar voor, wel dat hebben we geweten. De buien kwamen heel snel achter elkaar en we kunnen ons niet herinneren dat het zo hard over het dek heeft gewaaid (naar schatting 40 knopen). We hebben geprobeerd van het buienfront weg te varen eerst pal noord en daarna weer pal zuid, schiet niet erg op. De boot houdt zich prima en het was wel hard werken maar ook gecontroleerd. Iedereen is nu erg moe en omdat ik het meest binnen ben geweest draai ik vandaag weer wat extra uren zodat de mannen een beetje bij kunnen komen. Geweldig dat de jongerns erbij zijn, ze genieten en zijn een zeer grote steun en brengen veel gezelligheid. Vanmiddag 4 januari om ongeveer 17.00 uur zullen we het punt bereiken dat we halverwege zijn, we hebben nu ruim 9 dagen gevaren.

1 opmerking:

Eduard zei

Dag Hans, Emmy, Radboud en Marnix,
Een fantastisch 2008 gewenst! Geweldig om jullie verhalen te lezen en te volgen waar jullie je bevinden! Spannend! We zitten niet eens zo gek "ver" van jullie vandaan: Bahamas, Jamaica, Mexico ..... Bij Mexico was het windkracht 10 en kon dit 300 meter lange schip, Grand Princess, niet aanmeren.
Behouden vaart en geniet van jullie droomreis!
Lieve groet, Eduard & Marja